Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
wetten en regels brommobiel

Een brommobiel is...

Volgens de wet is een brommobiel een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die:

 • voorzien is van een gesloten carrosserie
 • een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 425 kg
 • een snelheid van maximum 45 km / uur heeft
 • een motorvermogen van maximum 6 kW heeft

Daarnaast moet op de achterkant van het voertuig een rond, wit bord aangebracht zijn waarin in zwarte letters het getal 45 wordt aangegeven.

Dit is om duidelijk te maken dat het voertuig niet harder mag dan 45 km per uur. Het voertuig moet net zoals een bromfiets, scooter, en auto verzekerd zijn voordat je de openbare weg op mag.

Natuurlijk is een brommobiel meer dan dat. Alles wat een brommobiel is en wat u erover moet weten vertellen we hier.

rijbewijs voor een brommobiel

Wat heb je nodig om in een brommobiel te rijden?

 •    Er is een AM-rijbewijs vereist.
 •    Op de achterkant van het voertuig moet een rond, wit bord aangebracht zijn waarin in zwarte letters het getal 45 wordt aangegeven.
 •    Het voertuig moet verzekerd zijn
 •    Vanaf 16 jaar mag je rijden met een Ligier.

Wanneer mag je een brommobiel besturen?

In Nederland mag de brommobiel worden bestuurd vanaf 16 jaar onder de voorwaarde dat de bestuurder minimaal een AM rijbewijs heeft, ook wel een bromfietscertificaat genoemd. Voorheen was het mogelijk om bij het postkantoor (toen dat nog bestond) een bromfietscertificaat aan te vragen.

Met de invoering van het nieuwe rijbewijs AM op 1 oktober 2006 (voor bromfietsen, brommobielen, scooters en snorfietsen) is voor sommige mensen het theorie-examen verplicht. Mensen die al het bromfietscertificaat hebben, moesten dit voor 1 oktober 2009 te laten omzetten in het AM-rijbewijs. Jongeren die nooit een bromfietscertificaat hebben gehad moeten een theorie- en praktijkexamen afleggen om het AM-rijbewijs te behalen.

Wanneer mag je brommobiel rijden zónder examen te hoeven afleggen?

 • Als je een rijbewijs B (auto) of een rijbewijs A (motor) hebt
 • Als jouw rijbewijs B of A is verlopen
 • Als jouw rijbewijs B of A om medische redenen ongeldig is of wordt
 • Als je in het bezit bent van een bromfietscertificaat

Let op! Wanneer jouw rijbewijs B of A is verlopen, moet je nog wel naar het gemeentehuis om een bromfietsrijbewijs (AM-rijbewijs) aanvragen. Hiervoor hoef je niet nog een cursus te doen, een examen af te leggen, of een keuring te ondergaan.

Je kan dus in een brommobiel rijden wanneer je aan de rijbewijs- en leeftijdseis voldoet. Mocht je nog nooit een rijbewijs B of A hebben gehad en ook geen bromfietscertificaat? En je ziet het ook niet zitten om een praktijkexamen op een bromfiets te doen? Dan is het ook mogelijk om een praktijkexamen brommobiel af te leggen. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie voor de bromfiets. Wanneer je geslaagd bent komt op uw AM-rijbewijs de code AM4 te staan (de 4 staat voor vierwieler).

Op de weg

In de stad kom je met een Ligier goed met het overige verkeer mee. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar frequent het openbaar vervoer ontbreekt. Dit betekent ook dat alle weggebruikers de Ligier als motorvoertuig moeten behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang ten opzichte van een links van hem naderend motorvoertuig.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. De bestuurder hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. De chauffeur van de Ligier moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken.

Tevens mag een Ligier niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Parkeren

Net zoals met een auto zal je moeten parkeren in een parkeervak. Het is niet toegestaan om de brommobiel op de stoep te parkeren of op andere plekken waar fietsen, bromfietsen, en scooters wel mogen parkeren. Dit betekent dat je in bepaalde gebieden een blauwe kaart achter de voorruit moet leggen bij je brommobiel, moet parkeren in een betaalde parkeergarage, of moet betalen voor een parkeervak. Het parkeren in een parkeergarage is mogelijk, maar omdat de brommobiel geen kenteken heeft aan de voorkant is er wel een extra handeling voor nodig. Hoe dit werkt lees je hier.

Wettelijke kosten

In tegenstelling tot een auto hoef je geen wegenbelasting te betalen. Het is wel verplicht om een kenteken te hebben. Deze hoeft alleen aan de achterkant van het voertuig bevestigd te worden. Wel moet de brommobiel verzekerd te worden.

Je hoeft de brommobiel ook niet APK te laten keuren. Dit scheelt weer in de kosten.