Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)

Wat is een brommobiel? En meer veel gestelde vragen over brommobielen

Vragen over brommobielen: we krijgen ze vaak! Op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen gebundeld. Zo heb je snel een antwoord op jouw vraag over 45 km auto’s. Wil je iets anders weten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel wordt ook wel een 45 km auto of Microcar genoemd. Een brommobiel is eigenlijk een brommer met een gesloten carrosserie en meer dan 2 wielen. Een brommobiel heeft een maximaal ledig gewicht van 425 kg. De brommobiel mag maximaal 45 km per uur rijden en heeft een maximum vermogen van 6 kW. Voor een brommobiel gelden dezelfde verkeersregels als voor een personenauto. Je mag alleen niet rijden op 100-wegen en snelwegen.

Waar mag ik rijden met een brommobiel?

In principe mag je met een 45 km auto overal rijden waar je met de personenauto ook mag rijden. Niet op fietspaden, voetpaden of ruiterpaden dus. Ook mag je, vanwege de maximumsnelheid van een brommobiel, niet rijden op 100-wegen en snelwegen.

Wat is het AM-rijbewijs?

Het AM-rijbewijs is een ander woord voor het bromfietscertificaat, het brommerrijbewijs of het brommobielrijbewijs. Om in Nederland in een brommobiel te mogen rijden, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en een AM-rijbewijs hebben.

Hoe hard mag ik rijden met een brommobiel?

Je maximumsnelheid is 45 km per uur, maar wanneer je rijdt in een brommobiel moet je je houden aan de verkeersregels zoals die ook voor de personenauto gelden. In de praktijk betekent dit dat je op de meeste wegen binnen en buiten de bebouwde kom 45 km per uur mag rijden, behalve in 30-zones, op woonerven en wanneer het anders aangegeven is met verkeersborden.

Mag ik zonder rijbewijs rijden in een brommobiel?

Nee, dit mag niet. Wanneer je in een brommobiel wilt rijden, moet je in het bezit zijn van een AM-rijbewijs, ook wel het bromfietscertificaat, brommerrijbewijs of brommobielrijbewijs genoemd. Vaak kun je je autorijbewijs (rijbewijs B) omruilen voor het AM-rijbewijs. Wanneer je bent afgekeurd, bijvoorbeeld. Dit kan bij de gemeente. Je hoeft hiervoor niet opnieuw gekeurd te worden.

Als ik om medische redenen geen auto meer mag rijden, mag ik dan nog wel een brommobiel rijden?

In veel gevallen wel, behalve als een arts anders verklaart. Vraag aan je arts of bij de medische keuring of je in een brommobiel mag rijden.

Op welke leeftijd moet ik medisch gekeurd worden voor mijn autorijbewijs?

  • Wanneer je je autorijbewijs voor de eerste keer behaalt.
  • Op de leeftijd van 75 jaar en bij goedkeuring daarna iedere 5 jaar.
  • Bij specifieke medische omstandigheden.

Wanneer je je autorijbewijs behaalt, ontvang je ook je AM-rijbewijs. Dit lees je terug op je rijbewijs. Word je afgekeurd voor rijbewijs B, of wil je niet medisch gekeurd worden, dan vervalt rijbewijs B, maar blijft je AM-rijbewijs geldig. Je mag dan in een brommobiel rijden, behalve als een arts anders verklaart.

Moet ik voor een brommobiel rijbewijs (AM-rijbewijs) ook medisch gekeurd worden?

Nee. Voor een brommobiel rijbewijs, ook wel brommerrijbewijs of bromfietscertificaat genoemd, hoef je niet medisch gekeurd te worden. Dit AM-rijbewijs is uitgezonderd. Je mag dus in een 45 km auto rijden zonder medische keuring. Je arts kan wel bepalen dat het niet veilig is voor je om de weg op te gaan. In dat geval mag je niet in een brommobiel rijden.

Vanaf welke leeftijd mag je met een brommobiel rijden?

In Nederland mag je vanaf 16 jaar rijden in een brommobiel. Je moet wel in het bezit zijn van het AM-rijbewijs.

Moet ik een brommobiel verzekeren?

Ja, je moet je brommobiel altijd verzekeren. Een WA-verzekering is verplicht. Casco is optioneel.

Moet een brommobiel APK gekeurd worden?

Nee, je brommobiel is vrijgesteld van APK. Voor de veiligheid en kwaliteit van je 45 km auto is het wel verstandig om je te houden aan de geadviseerde onderhoudsbeurten.

Moet ik wegenbelasting betalen voor een brommobiel?

Nee, dat hoeft niet. De brommobiel is vrijgesteld van wegenbelasting. Dat maakt het een voordelig alternatief voor een reguliere personenauto.

Hoeveel mensen mag ik meenemen in een brommobiel?

Je mag 1 passagier met je meenemen.

Moet er per se een 45 sticker op een brommobiel?

Ja, dat is wettelijk verplicht. De 45 stickers moet een doorsnede hebben van minstens 20 cm en op de achterkant van je brommobiel bevestigd zijn.