Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)

Elektrische brommobielen

Een elektrische brommobiel of citycar is net zo betrouwbaar als een gewone elektrische auto, maar heeft ook veel voordelen. Ontdek alles over de kenmerken, van het oplaadsysteem tot de actieradius. Prijs, motor, … Ontdek alles wat je moet weten over elektrische 45 km auto’s.

Ligier Myli

De nieuwe citycar van Ligier, elektrisch en diesel

€ 12.160

Configureren meer info

Wat zijn de kenmerken van een elektrische brommobiel?

De elektrische brommobielen zijn net zo geavanceerd als de gewone elektrische auto, en hebben het voordeel dat ze minder duur zijn.

 

De ontwikkeling van elektrische brommobielen

45 km auto’s hebben de reputatie minder ontwikkeld en minder geavanceerd te zijn dan conventionele auto’s. Dit is zeker niet het geval! Ze maken dezelfde ontwikkeling door als hun collega’s met autorijbewijs. Ze hebben lang niet het absolute minimum aan uitrusting, en ze blijken net zo modern, goed uitgerust en geavanceerd te zijn.

Daardoor voldoen elektrische auto’s zonder autorijbewijs aan dezelfde kwaliteitseisen als gewone elektrische auto’s. Hun accu’s zijn krachtig en voldoen aan dezelfde veiligheidsnormen. Sinds enkele jaren maken elektrische voertuigen in het algemeen een grote ontwikkeling door… En de markt van brommobielen vormt daarop geen uitzondering.

 

Hoe duur zijn elektrische 45 km auto’s?
Bij Ligier kost een nieuwe elektrische brommobiel € 14.490 of meer, afhankelijk van het batterijpakket. Deze prijzen zijn slechts iets hoger dan voor brommobielen die op brandstof rijden. Bovendien zijn ze een aantrekkelijk alternatief voor de duurdere gewone elektrische auto.

De prijsverschillen tussen de verschillende modellen elektrische brommobielen worden voornamelijk verklaard door technische verschillen. De meest betaalbare modellen hebben bijvoorbeeld minder actieradius. In een hogere prijsklasse zal een elektrische brommobiel niet alleen zijn uitgerust met een grotere actieradius, maar ook met meer uitrusting voor het plezier, zoals bijvoorbeeld een achteruitrijcamera, of voor het comfort, zoals een verwarmde voorruit.

Merk op dat er ook oplossingen zijn voor de financiering van de aankoop van een elektrische brommobiel. Ligier biedt bijvoorbeeld een maandelijkse lease aan. Elektrische auto’s brommobielen zijn echter nog nieuw en daarom niet erg talrijk op deze markt.

De elektrische citycar of brommobiel

Wat zijn de voordelen van een elektrische brommobiel?

Een stille brommobiel

Een van de meest opvallende voordelen van de elektrische brommobiel blijft zijn geluidsreductie. Hij heeft zelfs een opmerkelijk stille motor. Dit maakt het rijden aangenamer. Dat geldt des te meer voor jonge bestuurders, die zich beter moeten concentreren en iets meer moeten letten op verkeersgeluiden.

 

Minder vervuilende auto’s zonder autorijbewijs

Dit is het eerste argument om over te schakelen op elektrische auto’s: het ecologische voordeel. In feite zijn elektrische brommobielen minder vervuilend dan hun tegenhangers met verbrandingsmotor. Natuurlijk veroorzaken hun productie en de productie van elektriciteit die nodig is om hun batterijen op te laden vervuiling. Het is moeilijk om het tegendeel te beweren.

In het gebruik maakt de brommobiel zijn ecologische voetafdruk echter ruimschoots goed. Een elektrische auto produceert gemiddeld tot de helft minder vervuilende uitstoot, of zelfs meer afhankelijk van het model. Het wijdverbreide gebruik van dit type auto verbetert dus de luchtkwaliteit.

Bovendien eist de Europese regelgeving dat batterijen van elektrische auto’s voor minstens 50% uit recyclebare materialen bestaan. Ze bevatten inderdaad veel recycleerbare metalen. Er begint zich zelfs een sector te organiseren om deze onderdelen terug te winnen. De elektrische brommobiel zal de komende jaren dus steeds minder afval produceren.

 

Een moderne, zuinige elektrische auto

Elektrische voertuigen zijn nu zo’n tien jaar mainstream. In die tijd is de technologie sterk geëvolueerd. Een recente elektrische brommobiel profiteert daarom van een geoptimaliseerde actieradius en een krachtige motor. Het is een ultramodern voertuig dat betrouwbaar, volkomen veilig en uiterst comfortabel is om mee te rijden.

De moderne elektrische brommobiel is daardoor niet minder zuinig. Hij is goedkoper in aanschaf dan een auto met verbrandingsmotor en heeft ook het voordeel dat hij op elektriciteit rijdt. Hoewel de elektriciteitsprijs de laatste tijd stijgt, is een volle tank benzine nog steeds duurder dan het opladen van een elektrische brommobiel. Bovendien heeft hij geen versnellingsbak of distributieriem, wat het onderhoud aanzienlijk goedkoper maakt.

De elektrische citycar of brommobiel

Hoe werkt een elektrische auto?

Om het oplaadsysteem van een elektrische brommobiel te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe de motor werkt en hoe de actieradius varieert afhankelijk van de grootte van de accu van het voertuig.

 

Hoe werkt de motor van een elektrische brommobiel?
Om de motor van een elektrische auto brommobiel aan te drijven, zet een omvormer de gelijkstroom die in de accu is opgeslagen om in wisselstroom. De transformatie vindt plaats door middel van een draaiende beweging: de rotor van de motor wordt aangedreven door een magnetisch veld, dat zelf wordt geproduceerd door een statische spoel. Deze beweging passeert dan verschillende elektrische componenten tot ze de wielen bereikt met de gewenste rotatiesnelheid.

De brommobiel hebben dus geen versnellingsbak, omdat de motor onbeperkt tienduizenden omwentelingen per minuut kan maken. In tegenstelling tot een verbrandingsmotor kan een elektromotor de draaibeweging zelf opwekken, zonder dat er een transmissieriem nodig is. Een verbrandingsmotor moet eerst de rechtlijnige beweging van de zuigers omzetten in cirkelvormige beweging via de krukas, voordat de beweging wordt overgebracht op de wielen.

 

Hoe laad je een elektrische brommobiel op?

Er zijn verschillende soorten aansluitingen om je elektrische brommobiel op te laden. Thuis of op het werk kun je gebruikmaken van de standaardkabel met huishoudstekker die bij je auto is geleverd om vrij aan te sluiten. Als je verbinding wilt maken met openbare oplaadpunten, bieden we een zogenaamde “type 2”-kabel die verkrijgbaar is als accessoire.

Afhankelijk van de aansluitingen, het percentage resterende batterij en het vermogen varieert de oplaadtijd voor een brommobiel. Voor een accu van 4 kWh moet je rekenen op ongeveer 2 uur en 30 minuten op een standaard stopcontact, vergeleken met bijna 6 uur en 15 minuten voor een accu van 12 kWh.

 

Wat is de actieradius van een elektrische brommobiel?
Elektrische brommobielen Ligier Myli kunnen eenvoudig worden opgeladen met een 230 V stopcontact. Volledig opgeladen in minstens 2 uur 30 minuten – afhankelijk van de grootte van de batterij – hebben ze ook de langste actieradius op de markt.

Ligier biedt namelijk drie accuniveaus met aangepaste autonomie:

  • een 12,42 kWh accu met een actieradius tot 192 km;
  • een 8,28 kWh accu met een actieradius tot 123 km;
  • een 4,14 kWh accu met een actieradius tot 63 km;

Daarnaast is er een ECO-modus beschikbaar op alle modellen Ligier elektrische brommobiel. Deze modus is ontworpen om het regeneratief remmen te versterken en verbetert de actieradius van je elektrische auto zonder autorijbewijs.

Ligier Myli, de elektrische brommobiel