Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)

Wat is een brommobiel?

De brommobiel, ook bekend als 45 km auto, is een bromfiets op 3 of 4 wielen die lijkt op een kleinere personenauto. Tegenwoordig zijn de brommobielen haast niet meer te onderscheiden van een echte auto. Er zijn modellen die eruit zien alsof de brommobiel 4 personen kan vervoeren, maar dit is niet toegestaan.

Brommobielen zien er niet alleen uit als een kleine auto, ze zijn ook net zo comfortabel en luxe. Je mag een 45km. auto besturen met een bromfietsrijbewijs. Om die reden mogen er maximaal 2 personen in en mogen brommobielen 45 km per uur. De ruimte achterin kan wel gebruikt worden als kofferbak. Deze extra ruimte achterin geeft een luxe uitstraling en biedt de mogelijkheid om al je spullen mee te nemen tijdens een roadtrip met jouw 45 km auto!

Brommobielen zijn de uitkomst wanneer je:

  • rijbewijs is verlopen.
  • je geen autorijbewijs hebt.
  • zuiniger wilt rijden.
  • andere redenen hebt waarom je geen personenauto kunt, mag of wil rijden.

Belangrijkste regels voor de brommobiel

In principe zijn de regels voor een brommobiel niet anders dan die voor scooters en bromfietsen, het wijkt maar een klein beetje af. Er gelden bijvoorbeeld andere parkeerregels dan voor een normale bromfiets of scooter en natuurlijk is er geen helmplicht voor brommobielen.

Brommobielen zijn in Nederland voornamelijk populair onder jongeren en ouderen. Dit is omdat je enkel een geldig AM-rijbewijs nodig hebt om in een 45km auto te mogen rijden. Je mag in Nederland geen brommobiel rijden zonder rijbewijs, wat zo nu en dan wel gedacht wordt.

Voor jongeren is een 45km auto een goede en veilige keuze als eerste voertuig, maar voor ouderen kan het ook een ideale oplossing zijn wanneer het autorijbewijs is verlopen, je niet door de medische keuring komt, of wanneer er andere redenen zijn waarom je geen normale auto meer mag of kunt rijden.

Ligier brommobiel

Waar mag je rijden met een brommobiel?

Op welke soort wegen mag een brommobiel rijden en wat is de juiste plaats op de weg? De regels over waar je mag rijden op de weg zijn niet ingewikkeld. Brommobielen mogen op de rijbaan rijden, aangezien je dezelfde regels volgt als personenauto’s. Je mag dan ook niet op het fietspad of een fietsstrook rijden.
Wel mag je met brommobielen rijden op rijbanen die verboden zijn voor motorvoertuigen die niet sneller kunnen of mogen rijden dan 25 km per uur.

Ook op rijbanen die gesloten zijn voor gehandicaptenvoertuigen en brom- en snorfietsen mag je met een 45 km auto rijden. De snelweg is ook een weg waar je met jouw 45km auto niet mag rijden. Simpel gezegd: waar je met de bromfiets niet mag komen, is ook verboden terrein voor de 45 km auto.

Wegenbelasting

Heb jij een brommobiel aangeschaft? Geen paniek! Je hoeft namelijk geen rekening te houden met het betalen van wegenbelasting, dit is niet nodig voor brommobielen. Wel dien je je 45km auto te verzekeren.

Parkeren met een brommobiel

Je mag met een brommobiel parkeren op dezelfde plekken als auto’s. De brommobiel mag niet op het trottoir of op een invalide/gehandicapte parkeerplaats geparkeerd worden. Parkeer je de 45km auto in een parkeerschijfzone dan dient de parkeerschijf ook duidelijk zichtbaar te zijn. Dankzij de compacte afmeting kun je je auto kwijt in de meest kleine parkeervakken, iets dat niet altijd mogelijk is met een normale personenauto.

Brommobiel kopen

Nu je alle regels en voordelen rondom de brommobiel weet, wil je natuurlijk een brommobiel kopen zodat jij ook droog en warm, of koel, kan rondrijden! Wanneer je van plan bent om een brommobiel te kopen moet je jezelf een aantal vragen stellen: Wil je op diesel rijden of elektrisch? Wil je een nieuwe brommobiel of een tweedehandse? Ga je voor luxe en comfort? Wil je een sportieve uitstraling of ga je liever voor chic? Hoeveel wil je uitgeven? En wil je het bedrag in één keer uitgeven of de brommobiel leasen en de kosten verspreiden over een aantal maanden?

Nieuwe of tweedehands brommobiel

Wanneer je erover nadenkt om een brommobiel te kopen kun je ervoor kiezen om een nieuwe aan te schaffen of te kijken naar een tweedehands brommobiel. Het is echter best lastig om een 45km auto tweedehands te vinden aangezien het aanbod erg beperkt is. Je zou kunnen zoeken naar een tweedehands 45km auto op Marktplaats, maar veel dealers bieden ook relatief jonge brommobielen aan. Het voordeel van een dealer is dat je vaak garantie krijgt, en het voertuig grondig is nagekeken.

Nieuwste brommobiel modellen

Elektrisch of diesel? Naast de keuze om een nieuwe of tweedehandse brommobiel te kopen, is er ook de keuze of je voor diesel of een elektrische 45km auto gaat. Er zitten veel voordelen aan een elektrische brommobiel.

Ze hebben bijvoorbeeld weinig onderhoud nodig, zijn stil en milieubewust. Bovendien zijn elektromotoren krachtiger dan brandstof motoren. Je bent dus sneller op de topsnelheid met een elektrische brommobiel.

Brommobiel dealers

Je hoeft gelukkig niet heel Nederland af te reizen om een geschikte brommobiel te vinden. Er is namelijk altijd een Ligier of Microcar dealer met een ruime aanbod aan nieuwe brommobielen en occasions bij jouw in de buurt!

Wat kost een brommobiel?

Tegenwoordig zijn ook de luxe brommobielen niet zo prijzig meer. Gemiddeld kost een 45 km auto twee keer zoveel als een gemiddelde scooter, hier krijg je echter wel vier keer zoveel luxe, comfort en veiligheid voor terug. De prijzen liggen tussen zo’n 6000 en 20.000 euro. Vanaf 10.000 euro geniet je al van meer luxe en opties dan de gemiddelde goedkope 45km auto. Ligier beschikt over een ruim aanbod brommobielen in verschillende prijscategorieën!

Ligier & Microcar modellen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er verschillende brommobiel modellen. Ligier beschikt over een gevarieerd aanbod Ligier en Microcar brommobielen. Alle Ligier en Microcar modellen beschikken over stuurbekrachtiging, airconditioning, en een zuinige DCI motor.

De modellen van Ligier hebben verschillende uitvoeringen en zijn uit te breiden met verschillende opties. De Ligier JS50C is eigentijds en sportief, met een lage tildrempel, hoge zit en rijke uitrusting. Wanneer je graag een 45km auto met een SUV feel wilt kun je kijken naar de Ligier JS60.

Brommobiel leasen

Een brommobiel leasen is ook een optie wanneer je liever een nieuwe brommobiel wilt en je het aankoopbedrag wilt verspreiden over een x aantal termijnen. Voor een vast bedrag per maand rij je in een nieuwe 45 km auto! Vaak zit in dit bedrag ook onderhoud en reparaties, zodat je nooit voor onverwachte kosten staat. Bij sommige dealers is het ook mogelijk om brommobielen zakelijk te leasen.

Brommobiel verzekeren

Het verzekeren van een brommobiel roept wellicht vragen bij je op. Welke verzekering heb je nodig? Welke type verzekeringen zijn er bijvoorbeeld en wat kost het om brommobielen te verzekeren? Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering voor een 45-km auto af te sluiten. Net als bij een ‘gewone’ auto of bromfiets. De keuze is aan jou of je kiest voor beperkt casco of volledig casco. Ook biedt Ligier verschillende mogelijkheden aan op het gebied van verzekeren. Zo kan jij veilig de weg op met jouw nieuwe voertuig!

5 Mythes over brommobielen

Je mag zonder rijbewijs in een brommobiel rijden.
Dit geldt helaas alleen voor gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta. Hier komt dan ook de mythe vandaan. Voor een brommobiel heb je alleen geen autorijbewijs nodig, maar wel een bromfietsrijbewijs. Vanaf 16 jaar kun je een bromfietsrijbewijs halen. Als je door omstandigheden een autorijbewijs hebt gehad, maar deze niet verlengd, kan je bij de gemeente een bromfietsrijbewijs aanvragen. Hiervoor hoef je niet nog een cursus te doen, een examen af te leggen, of een keuring te ondergaan.

Brommobielen ‘brommen’ zo hard.
Vroeger was dit wel het geval. Brommobielen zagen er meer uit als Canta’s en maakte veel geluid. Erg comfortabel waren zo ook niet. Tegenwoordig doet de 45km. auto niets af aan een kleine personenauto. Ze zijn stil, comfortabel en voorzien van allerlei luxe.

Brommobielen voor 4 personen.
Helaas zijn brommobielen voor 4 personen niet toegestaan. Het zou anders niet onder de regels van brommobielen vallen. Ze zien er wel uit als kleine 4 persoons auto’s, maar er zit geen achterbank in. De ruimte achterin kan gebruikt worden om boodschappen of andere spullen te vervoeren.

Brommobielen zijn voertuigen met 3 wielen.
Niet helemaal waar. Je kunt een brommobiel kopen met 3 of 4 wielen. Een 3 wieler heeft meer weg van een scooter. Modellen met 4 wielen hebben meer weg van auto. Qua besturing ervaar je weinig tot geen verschil. Een 3 wieler is wel een stuk instabieler, daarbij worden ze bijna niet meer gemaakt. Je zal meer comfort en luxe vinden bij een 4 wieler. Daarnaast is een brommobiel met 4 wielen vaak ruimer, wel zo fijn wanneer je iemand mee wil nemen of spullen moet vervoeren.

Alleen oude mensen rijden in brommobielen.
Dit is de grootste misconceptie over brommobielen. Steeds meer jongeren (van 16 tot 30 jaar) zien de voordelen van de brommobiel. Naast dat je droog en warm (of koel) zit, is het ook nog eens voordeliger dan een Vespa of kleine personenauto. Door de sportieve look van de moderne modellen zien steeds meer jongeren het als een serieus alternatief. De zoon van Wendy van Dijk sprong zelfs een gat in de lucht toen hij een brommobiel kreeg als veilig alternatief voor een scooter.

“Met een scooter is het niet de vraag of je valt, maar wanneer je valt.” Wendy van Dijk over de brommobiel als veiliger alternatief

Kortom: waarom een brommobiel?
Er zijn meerdere redenen waarom een brommobiel kopen een verstandige keuze is.
Zoals hierboven besproken zijn brommobielen compact, comfortabel, en goedkoop om in te rijden. Nieuwe modellen vallen qua prijs relatief mee en hebben weinig onderhoud nodig.

Een brommobiel is de uitkomst wanneer je rijbewijs is verlopen, je geen autorijbewijs hebt, of wanneer er andere redenen zijn waarom je geen personenauto kunt, mag of wil rijden. Op comfort en luxe hoef je niks in te leveren, behalve de kosten voor de wegenbelasting en APK. Eigenlijk is de brommobiel gewoon het perfecte alternatief voor een auto!