Votre navigateur Web (Internet Explorer) est trop ancien pour faire fonctionner ce site de manière optimale.

Vous pouvez télécharger l'un de ces navigateurs modernes et gratuits et revenir sur notre site :

Fermer 0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)
0800 023 1026 (kosten van een lokaal gesprek)

Wat is een elektrische brommobiel precies?

In een elektrische brommobiel is de verbrandingsmotor vervangen door een elektromotor. Dit betekent dat je geen benzine of diesel verbruikt om te kunnen rijden. De elektriciteit die de motor nodig heeft komt uit een grote accu die je aan een laadpaal onderweg of thuis aan het stopcontact weer kunt opladen.

Een elektrische brommobiel rijdt 100% elektrisch en haalt zijn energie volledig uit de accu. Dit is dus niet een hybride voertuig waarbij de motor zowel energie uit de accu als uit fossiele brandstof haalt.

Keuze voor de toekomst

Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Niet alleen komen er steeds meer elektrische auto’s op de markt, maar ook naar de elektrische brommobiel is steeds meer vraag. Als je je wilt voorbereiden op de toekomst is een 100% elektrische brommobiel de juiste keuze.

Vanaf 2030 mogen er geen CO2-producerende auto’s meer uit een showroom komen. Onlangs heeft het kabinet dit bepaald. Daarnaast laten steeds meer verschillende steden alleen nog elektrische voertuigen door. Hierdoor is het niet meer mogelijk om met een fossiele brandstof auto of brommobiel een stad in te rijden.

Hoe laad je een elektrische brommobiel op?

Er zijn verschillende manieren om je elektrische brommobiel op te laden. De snelheid waarmee de brommobiel wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is van veel factoren afhankelijk. Je kan een onderscheid maken tussen ‘gewoon laden’ bij een laadpaal (met behulp van de bijbehorende adapter) openbaar of thuis, en ‘snelladen’ bij een snellaadpaal.

Hoe laad je elektrische brommobiel thuis op? Door een private laadpaal of wallbox. Een laadpaal kan bijvoorbeeld voor je deur of op de oprit geplaatst worden, een wallbox wordt aan de muur gemonteerd. Hiervoor heb je geen abonnement nodig. De leverancier die jouw elektra voor jouw huishouden regelt, levert ook deze energie.

Voor een openbare laadpaal heb je wel een abonnement nodig met een bijbehorende laadpas. Met de laadpas start je het laden bij een laadpaal en weet de leverancier aan wie dit gefactureerd moet worden. Soms is het niet nodig om een laadpas te gebruiken, maar is het mogelijk om je smartphone te gebruiken. Dit is vergelijkbaar met contactloos betalen met je mobiele telefoon.

Deze palen (thuis en openbaar) laden op met een ‘normale’ snelheid. Het volladen van een auto accu duurt zo’n 5 tot 10 uur, afhankelijk van het soort paal en de auto.

De laadtijd van een elektrische brommobiel ligt een stuk lager, ook als dit met een ‘normale’ snelheid gebeurt. De elektrische brommobiel van Ligier is binnen maar liefst 2 uur en 30 minuten volledig opgeladen! Meestal worden elektrische voertuigen geladen op momenten dat de voertuig niet nodig is, bijvoorbeeld ‘s avonds en ‘s nachts thuis of overdag op kantoor.

Elektrische brommobiel en ‘snelladen’

Soms is het niet mogelijk om een aantal uur te wachten tot je accu geladen is. Bijvoorbeeld als je onderweg bent en je accu leeg dreigt te raken. In dat geval is een snellaadpaal de uitkomst. Deze snellaadpalen staan meestal langs drukke wegen, meestal bij grote tankstations langs de snelweg. Voor deze snellaadpalen heb je wel een laadpas nodig.

In veel gevallen is de accu na zo’n 20 tot 40 minuten weer voor 80 procent geladen. Het is alleen niet handig om je elektrische brommobiel volledig op te laden bij zo’n snellaadpaal. De laadsnelheid boven de 80 procent acculading neemt namelijk snel af. Dit is om te voorkomen dat de accu wordt overladen. Bij een lange rit is het sneller om wat vaker een korte tijd te laden, dan minder stops te maken en de brommobiel steeds vol te laden.

Snellaadpalen zijn een stuk duurder dan gewone laadpalen. Om die reden is snelladen vooral interessant voor die momenten wanneer het laden aan een gewone laadpaal niet genoeg is. Dus voor wanneer je langer onderweg bent. Als je thuis en op kantoor kan opladen, zul je voor dagelijks gebruik zelden tot nooit een snellaadpaal nodig hebben.

 

Een brommobiel leasen

5 redenen om een elektrische brommobiel te rijden

  • Elektrische brommobiel rijden is goedkoper
  • Met een auto of brommobiel welke op fossiele brandstof rijdt ben je zo een paar tientjes armer per rit. Al helemaal met de brandstofprijzen van tegenwoordig. Met een elektrische brommobiel hoef je je geen zorgen te maken over deze prijzen. Nu nog is elektriciteit goedkoper dan benzine, diesel en LPG. De elektrische brommobiel thuis of op het werk opladen, is ongeveer de helft goedkoper dan rijden op brandstof. Zelfs bij openbare laadpunten die wat duurder zijn, is elektriciteit nog steeds goedkoper dan benzine, diesel en LPG.
  • Minder onderhoudskosten
  • Je bespaart niet alleen op brandstofkosten, maar ook onderhoudskosten. Een elektrische brommobiel heeft veel lagere onderhoudskosten. Hoe dat komt? De elektromotor. Een elektromotor heeft veel minder bewegende delen in vergelijking met een verbrandingsmotor. Minder bewegende delen betekent kleine kans op slijtage.
  • Een elektrische brommobiel is een stuk duurzamer

Meer over de elektrische 45 km auto

Door een elektrische brommobiel te rijden, draag je een steentje bij aan een beter milieu. Je stoot namelijk geen cocktail aan milieuvervuilende stoffen uit. Iets wat traditionele auto’s (en brommobielen in mindere mate) wel doen. Daarnaast kun je de elektrische brommobiel opladen met eigen zonnepanelen of een andere duurzame bron. Zo is het gebruik van een elektrische brommobiel ontzettend schoon en duurzaam, naast dat je al CO2- en uitlaatgassen vrij bent.

Gewoon thuis opladen

Natuurlijk is het fijn om je brommobiel thuis op te laden. Je kunt gebruik maken van een eigen laadpaal of je laadt de brommobiel op via het stopcontact. Let er in het laatste geval wel even op dat je een aparte en goed afgezekerde stroomgroep gebruikt! Aangezien fossiele brandstof voertuigen gaan verdwijnen en elektrisch rijden steeds belangrijker wordt, is het nu ook veel makkelijker om een laadpaal voor je eigen deur te plaatsen. Je hoeft niet onnodig naar een pompstation, waar je meer betaalt voor elektriciteit. Nu kun je jouw elektrische brommobiel gewoon goedkoop thuis opladen. Wanneer je zelf zonnepanelen bezit is dit dus nog goedkoper en duurzamer.

Elektrische brommobiel bijzonder stil

Het geluid van traditionele brommobielen wordt geproduceerd door de verbrandingsmotor. Deze motor is vervangen door een elektromotor, wat zorgt voor veel minder geluid. Hierdoor is een elektrische brommobiel fluisterstil. Dit geeft rust voor jou als bestuurder van de elektrische brommobiel en jouw buren zullen daar vast ook erg blij mee zijn!

 

Ligier Myli

Myli is de nieuwe elektrische brommobiel van Ligier en is in het voorjaar van 2023 beschikbaar. Ligier bouwt al jaren elektrische voertuigen voor de zakelijke markt. Deze kennis en ervaring heeft Ligier meegenomen in de ontwikkeling van Myli. Hierdoor geniet je met Myli van alle voordelen van een elektrische brommobiel. Thuis laden of bij een laadpaal, geen uitstoot, perfect fluisterstil en voorzien van alle moderne gemakken.

De Myli wordt geleverd met een kabel om op te laden. Of je nu thuis met je normale stopcontact of bij een openbaar laadstation laad, de accu is volledig opgeladen binnen 2 uur en 30 minuten. Lees hier meer over de Myli.